Την Άνοιξη πληθαίνουν οι ανθοφορίες

Την  Άνοιξη πληθαίνουν  οι  ανθοφορίες

Την  Άνοιξη πληθαίνουν  οι  ανθοφορίες και   οι  μέλισσες πιάνουν   δουλειά .. η  παρουσία  μας  στα  μελισσοκομεία  είναι   απαραίτητη για  τη    βοήθεια  στο  έργο  τους με   τους  κατάλληλους  χειρισμούς μας .Πρέπει  να   αναπτυχθούν στο   μεγαλύτερο   βαθμό  και  να   προσφέρουν αυτό   που    έχουμε  προγραμματίσει   σαν    επαγγελματική  , αλλά   και  συναισθηματική    επιδίωξη.Που  όμως   επηρεάζεται    αποδοτικά   από το   καλό   ξεχειμονιασμά  τους,τη   δύναμή  τους   και   την   καλή βασίλισσά  τους,τον  καιρό  που  θα προκύψει ,τις   τοποθεσίες  που  θα  μεταφερθούν.Την   υγεία   τους  και  τη  ράτσα   τους ,τις  ασθένειες   και   τις  χειμερινές απώλειες,τα   αποθέματα   τροφών          και   το αν     στοχεύουμε     σε κατάλληλες   μετακινήσεις   ικανοποιητικών   αποδόσεων  εισοδήματος   ή   αυξήσεως   του   αριθμού   των  μελισσιών.

Οι  ανθοφορίες  πληθαίνουν  το  Μάρτιο,αυξάνεται   ο   γόνος, αλλά  και  οι   επισκέψεις   στα  μελισσοκομεία  μας αυξάνουν   ανάλογα  με   το   χειμώνα   που  πέρασε αλλά  και  αυτόν που έρχεται.

Ελέγχεται η  ύπαρξη  βασίλισσας   και  αξιολογείται   η  αξία  της  απόδοσής   της  κάθε  μίας ,   κρατώντας  απαραίτητες   πληροφορίες  σε   τηρούμενη   καρτέλα   για  κάθε  μελίσσι , που  έτσι   διευκολύνονται     οι  χειρισμοί, και  οι επιλογές   διαχείρισης    του  κάθε   μελισσιού σε  κάθε   μελισσοκομική    χρονιά ,ώστε    να   μη  μελισσοκομούμε    τυχαία και  αναποτελεσματικά ,αφού  μελισσοκομία   σηαίνει :  μέλισσες   και  καλή   βοήθεια , για καλή  παραγωγή  προϊόντων    και  δίκαιας  διανομής  τους

Η   αξιολόγηση   της  δυναμικότητας    της   βασίλισσας   ελέγχεται  από  την  αρχή.Και   η  πρόβλεψη   και    ματαίωση  των  σμηνουργιών ,   είναι   το  σοβαρότερο   έργο  του μελισσοκόμου , κύρια  με αντικατάσταση     των μη  παραγωγικών  βασιλισσών , σαν   σπουδαία  υπόθεση στη  μελισσοκομία . αφού    οι μέλισσες   γερνούν     στο    δεύτερο   χρόνο  τους  ,αλλά   και  κάποιες  , γεννετικά  , δεν   είναι   παραγωγικές από     την  αρχή τους   ( ας  πούμε  σαν   ράτσα).

Ο  Μάρτης    προσφέρει   πλούσιες   ανθοφορίες  για  εκμετάλλευση και   τις    γνωρίζουμε   σαν   δενδρώδη ή   χαμηλές    ανθοφορίες φυτών.Τον   Απρίλιο προκύπτει  πλήρη   ανάπτυξη , ανάλογα  με  την  περιοχή  και  τον  καιρό.

Οι   αντικαταστάεις    όμως    βασιλισσών  από  τα     παραγωγικά μελίσσια , για   αντκατάσταση    καθυστερημένων     βοηθάει και στην  εξομοίωση    της   παραγωγής  αλλά    και  στον  έλεγχο  της   σμηνουργίας.( δηλαδή μία  προσπάθεια     συγκράτησης   όσο   είναι   δυνατό   της   εξομοίωσης   του   δυναμικού  τω    μελισσών,και   την   αύξηση   της   παραγωγής   τους,χωρίς απώλειες  από  σμηνουργίες).
Η  περίοδος   αυτής  είναι  κατάλληλη   για   ενεργοποίηση   στην εποχή    ύπαρξης    γύρης ,συλλογής   από  τις  μέλισσες  και  παραγωγής   βασιλικού πολτού    για   τις  ανάγκες ανάπτυξης  του    μελισσοκομείου  και   είναι   άσχετη  με   τη   διαδικασία   παραγωγής από τον  εχειδικευμένο    μελισσοκόμο   με   προορισμό    τη   διάθεση  στο   εμπόριο   ή  προσωπική    χρήση   ,που   σε   άλλες  περιπτώσει  και   εποχές    με  κατάλληλους   χειρισμούς    προωθούνται  από   τους    ενημερωμένους   μελισσοκόμους

Συνεχίζοντας:…Με την  έναρξη  της   ωοτοκίας   οι  πληθυσμοί   όλο και  αυξάνονται και  τα  μελίσσια   μπορούν   να   εκμεταλλευτούν την  πλούσια  ανθοφορία   του  Απριλίου από  μηλιές κερασσιές,εσπεριδοειδή ,κύρια    πορτοκαλίας.,αλλά   να  μη   παραλείψω και   την   πλούσια   ποώδη (χαμηλή)ενδιαφέρουσα    χορτοβλάστηση , ενώ     δεν    παραλείπουμε    και το   ανοιξιάτικο   πεύκο,και   την  πρώιμη  απομάκρυνση  των  μελισσιών  το   Φθινόπωρο από  το  αυτό ,αλλά και  κάποιες   μεταφορές   σε   χειμωνιάτικες   ανθοφορίες με    γύρης   πλούσιες,  όπως  σκλήθρα , καραγάτσι αμυγδαλιά   και  άλλα,
Όμως  οι  τροφοδοτήσεις   ενισχύουν   τα  μελίσσια Φεφρουάριο  και  Μάρτυο για  να  γίνουν  παραγωγικά.
Τον  Απρίλη και   Μάη   συλλογή   γύρης για  μελίσσια  , να έχουμε   παραγωγικά.

πηγή : tomelissi.wordpress.com

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως ιμβερτοποιούμε το σιρόπι

Ιμβερτάση ή οξύ

Apis mellifera adami